در دنیای دیجیتال امروز، تصور زندگی بدون امنیت فضای مجازی غیرممکنه! روزانه هزاران حمله سایبری در سراسر جهان رخ میده که برخی از اونها خسارات جبران ناپذیری به همراه داره؛ به همین دلیل امنیت فضای مجازی یکی از اصلی ترین دغدغههای امروزی کاربران، شرکت ها و حتی دولت ها به شمار میره.
اما حملات سایبری چیست و چه تهدیداتی در کمین ماست؟ انواع تهدیدات سایبری چیست؟ و مهمتر از همه، چطور از خودمون در برابر تهدیدات سایبری محافظت کنیم؟ برای پاسخ به این پرسش های بسیارمهم در ادامه مقاله با ما در الوکمک همراه باشید.
حمله سایبری چیست؟
حمله سایبری به هرگونه اقدام مخرب گفته می شه که با هدف دسترسی غیرمجاز، سرقت اطلاعات، تخریب دادهها یا ایجاد اختلال در سیستم های کامپیوتری و شبکه های اینتترنتی صورت میگیره. امروزه اغلب از اصطلاح “هک شدن” به جای حمله سایبری استفاده میشه.
به بیان سادهتر، هنگامی که یک نفر یا یک تیم (که معمولا هکر هستن) بدون اجازه وارد حساب گوشی، کامپیوتر یا شبکه اینترنتی شما بشه و از اطلاعات حسابتون سواستفاده کنه، اطلاعاتتون رو بدزده، تغییر بده یا حتی خراب کنه، یعنی متاسفانه شما مورد حمله سایبری قرار گرفتید!
ممکنه فکر کنید احتمال اینکه هدف حله هکرها قرار بگیرین کمه اما متاسفانه واقعیت اینه که تو دنیای دیجیتال هیچ کس از حملات سایبری در امان نیست و این حملات روزبه روز پیشرفته تر و خطرناک تر میشن! اما چه کسانی بیشتر در معرض خطرهک شدن هستن؟

چه کسانی بیشتر در معرض خطرهک شدن هستند؟
- کاربران عادی (من و شما!)
شاید فکر کنید هکرها فقط دنبال شرکتهای بزرگ و سازمانها هستن؛ ولی کاربران معمولی هم هدف خوبی برای اون ها به شمار میرن! چرا؟ چون خیلی از ما از رمزهای ساده و تکراری استفاده میکنیم، لینک های ناشناس رو باز میکنیم یا روی تبلیغات فیک کلیک میکنیم و… البته با رعایت یکسری موارد میتونیم تا حد زیادی ریسک خطر رو کاهش بدیم.
دربارهی راههای جلوگیری از حملات سایبری بیشتر بخوانید.
- صاحبان کسب و کارهای کوچک
بیزینس های کوچک معمولا سیستمهای امنیتی قوی ندارن، اما اطلاعات مهمی مثل حسابهای بانکی، اطلاعات مشتری ها و تراکنشهای مالی دارن.
- شرکت های بزرگ و سازمان ها
بانکها، بیمارستانها، شرکتهای فناوری، فروشگاههای آنلاین و حتی شبکههای اجتماعی همیشه مورد هدف هکرها هستن.
- سلبریتی ها، اینفلوئنسرها و افراد مشهور
حسابهای شبکههای مجازی افراد مشهور معمولا فالوورهای زیادی دارن، برای همین ممکنه به بهانه فاش کردن اطلاعات شخصی و به منظور اخاذی، هدف حملات سایبری قرار بگیرن.
این افراد معمولا در معرض خطر هک شدن اکانت اینستاگرام، هک شدن واتساپ، هک شدن توییتر و… هستن.
- گیمرها و استریمرها
حتی دنیای گیمینگ هم از خطر هک شدن در امان نیست! هکرها ممکنه حساب های کاربری گیمرها رو بدزدن، اطلاعات پرداختشون رو سرقت کنن یا حتی بازی های آنلاینی مثل Fortnite و Call of Duty رو هدف حملات DDoS قرار بدن. ( در ادامه مقاله با انواع حملات سایبری بیشتر آشنا میشیم.)
- خبرنگاران و فعالان اجتماعی
افرادی که در حوزه های سیاسی، اجتماعی و خبری فعالیت دارن، مخصوصا کسانی که دولت ها یا گروه های خاص رو مورد انتقاد قرار میدن، ممکنه مورد حملات جاسوسی سایبری، سرقت اطلاعات یا خرابکاری در حساب های مجازیشون قرار بگیرن.
- کارمندان شرکت ها و سازمان ها
معمولا هک کردن شرکتهای بزرگ کار سادهای نیست؛ پس کارمندای این شرکت ها هدف بهتری برای هکرها به شمار میرن تا بتونن از طریق اون ها، به کل سیستم شرکت دسترسی پیدا کنن.
هکرها معمولا با ایمیل های فیشینگ، اطلاعات ورودی کارمندان رو سرقت میکنن.
- کسانی که از وای فای عمومی استفاده میکنند
اگرعادت دارید توی فضاهای عمومی مثل کافی شاپ، فرودگاه و یا هتل به وایفای رایگان وصل بشید، باید بدونید که هکرها عاشق چنین فضاهایی هستن! اون ها میتونن از طریق حملات مرد میانی، (Man-in-the-Middle) اطلاعات شمارو شنود کنن و به حساب های کاربری یا اطلاعات بانکی تون دسترسی پیدا کنن. توصیه میشه اگر مجبور به استفاده از وای فای عمومی هستین، حتما از وی پی ان استفاده کنید.
انواع تهدیدات سایبری
- بدافزارها
بدافزارها شامل انواع ویروسها، تروجانها، روتکیتها و حتی کرمها هستن که میتونن سیستم رو آلوده کنن و اطلاعات رو به سرقت ببرن یا آسیب برسونن. مثلا، تروجانها مثل اسب تروای معروف، وانمود میکنن که برنامههای مفیدی هستن ولی وقتی نصبشون میکنی، درب پشتی رو برای هکرها باز میکنن. ویروسها هم که همهمون باهاشون آشناییم، میتونن فایلها رو خراب کنن یا عملکرد سیستم رو مختل کنن.
- حملات فیشینگ
فیشینگ یکی از رایجترین روشهای کلاهبرداریه که هکرها ازش استفاده میکنن. تصور کن یک ایمیل دریافت کنی که به نظر میاد از بانک یا سرویس مورد اعتمادت اومده، ولی در واقع یه کلاهبرداریه. هکرها سعی میکنن با ایجاد وبسایتها و ایمیلهای جعلی، اطلاعات حساسی مثل رمز عبور یا شماره کارت اعتباری رو ازت بگیرن. برای جلوگیری از این حملات، همیشه به URL سایت و فرستنده ایمیل دقت کن.
- حملات DDoS
حملات DDoS (Distributed Denial of Service) وقتی اتفاق میافته که هکرها با ارسال حجم زیادی از درخواستها به یک سرور، باعث میشن که سرور از کار بیفته و دسترسی به سرویسها قطع بشه. این حملات معمولا توسط باتنتها (مجموعهای از دستگاههای آلوده به بدافزار که تحت کنترل هکرها هستن) انجام میشه. این حملات میتونن به سایتها و سرویسهای آنلاین خسارت بزرگی بزنن.
- حملات MITM (Man-in-the-Middle)
در حملات MITM، هکرها بین دو طرفی که دارن با هم ارتباط برقرار میکنن، قرار میگیرن و اطلاعات رد و بدل شده رو شنود یا تغییر میدن. برای جلوگیری از این نوع حملات، همیشه از اتصالات امن مثل (HTTPS) استفاده کن و از وایفای عمومی برای کارهای حساس استفاده نکن.
- فرم جک
مجرمان سایبری صفحات فرم وب سایت با کد جاوا اسکریپت آلوده را هک کرده و اطلاعات کاربر را میدزدن.
- باجافزارها
باجافزارها نوعی بدافزار هستن که اطلاعاتت رو قفل میکنن و برای بازگرداندن اونها ازت باج میخوان. این بدافزارها معمولا از طریق ایمیلهای فیشینگ یا دانلود فایلهای آلوده به سیستم وارد میشن. بعد از اینکه سیستم آلوده شد، پیامی دریافت میکنی که ازت میخواد مبلغی رو برای آزاد کردن اطلاعاتت پرداخت کنی. برای پیشگیری از این حملات، همیشه از اطلاعاتت بکاپ بگیرید و از باز کردن ایمیلها و فایلهای مشکوک خودداری کنید.
- کریپتو جکینگ
کریپتو جکینگ نوعی تهدید سایبری هست که به طور ناخواسته نرم افزار استخراج ارز دیجیتال را روی سیستم کاربر نصب میکنه.
بیشتر بخوانید: هک کیف پول ارز دیجیتال و چگونگی جلوگیری از آن

و در آخر…
همه هکرها هدف یکسانی ندارن؛ بعضی ها دنبال پول هستن، هدف بعضی دیگرجاسوسی و جمع آوری اطلاعاته و یا حتی ممکنه برای سرگرمی و قدرت نمایی دست به این کار بزنن!
اما همون طور که اشاره کردیم، حتی اگه کاربر معمولی باشین، اطلاعاتتون برای هکرها ارزشمنده! پس توصیه میشه اقدامات لازم برای محافظت در برابر حملات سایبری و هک شدن رو جدی بگیرید!
اگر در زمینه امنیت سایبری به کمک احتیاج دارین، با مشاوران حرفهای و باتجربه در مرکز جامع مشاوره آنلاین الوکمک به صورت 24 ساعته در کنار شما هستیم. همین حالا با ما در ارتباط باشید!