چگونه از خودمان دربرابرتهدیدات سایبری محافظت کنیم؟

تاریخ انتشار: 1403/12/19

نویسنده: alokomak-author
چگونه از خودمان دربرابرتهدیدات سایبری محافظت کنیم؟

امروزه زندگی همه ی ما به فضای دیجیتال گره خورده؛ از شبکه های اجتماعی گرفته تا خرید های آنلاین و کارهای بانکی. اما همون‌طور که فناوری پیشرفت کرده، خطرات سایبری هم بیشتر شدند. همون‌طور که در مقاله‌ی “حملات سایبری و انواع آن چیست” اشاره کردیم، هکرها همیشه در کمین هستند.

حالا سوال اینجاست: چطور می‌تونیم امنیت خودمون رو در فضای مجازی حفظ کنیم؟ در ادامه با ما در مرکز مشاوره آنلاین الوکمک همراه باشین تا به زبان ساده و کاربردی، روش‌هایی رو بررسی ‌کنیم که به ما در کاهش ریسک حملات سایبری به حداقل کمک می‌کنند.

بهترین اقدامات برای افزایش امنیت سایبری در سال 2025

  • استفاده از رمزعبورهای قوی و منحصربه‌فرد

امروزه استفاده از رمزعبورهای ساده و قابل حدسی مثل “1234” یا “password” مثل فرستادن کارت دعوت برای هکرهاست. رمزعبورهای قوی باید دست کم 8 کاراکتر داشته باشند و ترکیبی از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و نمادها باشند.

 ترجیحا از اطلاعات شخصی مانند نام، تاریخ تولد یا شماره تلفن برای رمزگذاری استفاده نکنید. برای هر حساب کاربری در فضای مجازی، رمز عبور متفاوتی انتخاب کنید؛ برای این کار بهتره از یک برنامه مدیریت رمزعبور معتبر استفاده کنید تا رمزهای مختلف رو ذخیره کنه.

  • احراز هویت دو مرحله‌ای (2FA)

احراز هویت دو مرحله‌ای یک لایه امنیتی اضافی هست که علاوه بر رمز عبور، نیاز به تأیید هویت از طریق یک عامل دیگر مثل کد ارسال‌شده به تلفن همراه یا ایمیل دارد. این کد فقط برای مدت کوتاهی معتبره؛ بنابراین حتی اگر کسی به رمز اولیه شما دسترسی پیدا کنه، تو مرحله دوم احراز هویت به احتمال خیلی زیاد ناکام می‌مونه!

پس یادتون نره این ویژگی را در حساب‌های مهم خودتون مثل اینستاگرام، واتس اپ، تلگرام و… فعال کنید. اما چطور می‌تونیم از احراز هویت دو مرحله‌ای استفاده کنیم؟ بیشتر سرویس‌ها و اپلیکیشن‌ها این قابلیت رو دارند. کافیه به تنظیمات امنیتی حسابتون برید و گزینه احراز هویت دو مرحله‌ای رو فعال کنید.

  • نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس و ضد بدافزار

پیش تر در مقاله “حملات سایبری و انواع آن” گفتیم که ویروس ها، تروجان ها و بدافزارها از تهدیدات سایبری مخرب به شمار میان. نصب و به‌روزرسانی منظم آنتی‌ویروس‌ها و فایروال‌های معتبر با شناسایی و مسدود کردن تهدیدات می‌تونه سیستم شما را در برابر بدافزارها، ویروس‌ها و حملات مختلف محافظت کنه.

اما آیا همه نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس قابل اعتماد هستن؟

خیر، همیشه از نرم‌افزارهای آنتی‌ویروس معتبر و شناخته شده استفاده کنید. نرم‌افزارهای رایگان ممکنه به اندازه کافی کارآمد نباشن یا حتی خودشون بدافزار باشن. پیشنهاد میکنیم مقاله‌ی ” دانلود بهترین آنتی ویروس” رو مطالعه کنید.

  • به‌روزرسانی سیستم‌ها و نرم‌افزارها

توسعه‌دهندگان نرم‌افزارها و سیستم‌عامل‌ها به‌طور مداوم به‌روزرسانی‌هایی رو منتشر می‌کنند که در اون نقص‌های امنیتی نسخه های قبلی رفع شده. با به‌روزرسانی منظم، می‌تونین از سواستفاده مهاجمان از این نقص‌ها جلوگیری کنید.

  • استفاده از شبکه‌های امن

شبکه‌های عمومی برای انجام تراکنش های حساس ناامن هستند و هکرها می‌تونن از طریق اون ها به اطلاعات شما دسترسی پیداکنن. توصیه میشه اگه مجبور به استفاده از وای فای عمومی هستید، حتما از وی پی ان استفاده کنید.

  • پشتیبان‌گیری منظم

همه ما اطلاعات مهم و ضروری رو در فضای مجازی نگهداری می‌کنیم که از بین رفتن اون ها می تونه مارو حسابی به دردسر بندازه. پشتیبان‌گیری منظم از داده‌ها و نگهداری از اون‌ها در فضاهای امن (ذخیره سازی ابری یا دستگاه های خارجی) باعث می‌شه که حتی اگه سیستم‌تون هک یا خراب شد، بتونین به راحتی تمام اطلاعات رو بازیابی کنید.

بهترین روش‌ها برای بکاپ گرفتن

استفاده از فضای ابری مثل Google Drive یا Dropbox

ذخیره اطلاعات روی هارد اکسترنال یا فلش‌مموری

فعال کردن قابلیت بکاپ خودکار در گوشی و لپ‌تاپ

  • محدود کردن دسترسی‌ها و مجوزها

آیا تا حالا توجه کردین که بعضی اپلیکیشن‌ها بیش از حد مجوز می‌خوان؟ مثلاً یه بازی ساده چرا باید به پیامک‌های شما دسترسی داشته باشه؟ برنامه‌ها و سرویس‌ها ممکنه درخواست دسترسی به بخش‌های مختلف دستگاه شما رو داشته باشن. فقط به برنامه‌هایی که به اون‌ها اعتماد دارین و نیاز واقعی به دسترسی دارن، مجوزهای لازم را بدید.

چطور دسترسی برنامه های قبلی رو بررسی کنیم؟ در تنظیمات گوشی، قسمت Permissions رو چک کنین. اگه برنامه‌ای دسترسی غیرضروری داره، اون رو غیرفعال کنید.

  • استفاده از گواهینامه SSL برای وب‌سایت‌ها

 اگر صاحب وب‌سایت هستین، استفاده از گواهینامه SSL باعث می‌شه ارتباط بین کاربران و سرور شما رمزنگاری بشه و اطلاعات حساس در امان بمونه. این کار اعتماد کاربران رو هم افزایش می‌ده.

  • روی لینک‌های مشکوک کلیک نکنید!

یکی از راه‌های رایج برای انجام حملات سایبری، ارسال ایمیل‌ها و پیام‌هایی هست که شما را به انجام اقدامات فوری یا حساس ترغیب می‌کنن (حملات فیشینگ)؛ اغلب به‌نظر می‌رسه این پیام ها از طرف سازمان‌ها یا شرکت‌های معتبر ارسال شدن.

این پیام‌ها طوری طراحی می‌شن که کاربران را پس از کلیک روی لینک های مخرب، به سایت‌های جعلی هدایت کرده و از اون‌ها اطلاعات حساس مانند شماره حساب یا رمز عبور درخواست کنن. برای جلوگیری از این حملات، همیشه ابتدا از معتبر بودن فرستنده پیام مطمئن بشید و از کلیک کردن روی لینک‌های ناشناخته یا مشکوک خودداری کنید.

چطور حملات فیشینگ رو تشخیص بدیم؟

 ایمیل‌هایی که شما رو تحت فشار می‌ذارن (“حساب شما در حال مسدود شدن است!”)

آدرس‌های عجیب و غریب (مثلاً paypa1.com به جای paypal.com )

غلط‌های املایی و نگارشی در متن ایمیل یا پیام

راهکار: اگه پیام مشکوکی دریافت کردید، مستقیم به سایت اصلی برید و از اونجا وضعیت حسابتون رو بررسی کنید.

  • اجتناب از دانلودهای غیرمطمئن

 از دانلود و نصب نرم‌افزارها یا فایل‌ها از منابع ناشناس یا غیررسمی خودداری کنید. این فایل‌ها می تونن ریسک حمله سایبری از طریق ویروس، باج افزار، بدافزار، فریب با نرم افزارهای تقلبی، جاسوسی و… رو افزایش بدن.

برای این کارگاهی اوقات، هکرها نسخه‌های جعلی از نرم‌افزارهای معروف رو منتشر می‌کنن. درنتیجه اپلیکیشن‌ها رو فقط از منابع معتبر مثل گوگل پلی یا اپ‌استور دانلود کنید.

  • حفظ حریم خصوصی در شبکه‌های اجتماعی

حفظ حریم خصوصی در شبکه‌های اجتماعی یکی از مهم‌ترین گام‌ها برای جلوگیری از تهدیدات سایبری هست. برای این که اطلاعات شما در امان بمونه، باید تنظیمات حریم خصوصی حساب‌های خود را به‌دقت بررسی کنید و دسترسی به اطلاعات را فقط به افرادی که به آنها اعتماد دارید محدود کنید.

 همچنین، بهتره از اشتراک‌گذاری اطلاعات حساسی مثل شماره تلفن، آدرس منزل یا مکان‌های حساس خود در پست‌ها یا پیام‌های عمومی خودداری کنید. سرقت هویت یکی از خطراتیست که در صورت نادیده گرفتن حفظ حریم خصوصی کاربران رو تهدید می کنه.

  • حفاظت از دستگاه‌های هوشمند

با گسترش استفاده از گوشی‌های هوشمند، ساعت‌های هوشمند و دستگاه‌های اینترنت اشیاء (IoT) یکی از مواردی که باید به‌طور ویژه به آن توجه کرد، حفاظت از دستگاه‌های هوشمند هست. این دستگاه‌ها می‌تونن در معرض تهدیدات مختلف قرار بگیرن.

چگونه می‌توانم از امنیت دستگاه‌های IoT مطمئن شوم؟

از نصب نرم‌افزارهای غیرمطمئن اجتناب کنین و همیشه از منابع معتبر برای دانلود اپلیکیشن‌ها استفاده کنید. به‌روزرسانی منظم فریمور و نرم‌افزارهای دستگاه‌های IoT، استفاده از رمزعبورهای قوی و پیش‌فرض‌های غیرقابل پیش‌بینی، و محدود کردن دسترسی‌ها به دستگاه‌ها می‌تونه به افزایش امنیت این دستگاه‌ها کمک کنه.

بیشتر بخوانید: امنیت در اینترنت اشیا .چگونه از حریم خصوصی خود در دنیای متصل محافظت کنیم؟

در آخر…

در این مقاله از مرکز جامع مشاوره آنلاین الوکمک به یادگیری راهکارهای کاربردی پرداختیم که همه‌ی ما برای تجربه‌ی حضوری امن در فضای مجازی به اون احتیاج داریم. متاسفانه حملات سایبری روزبه روز پیشرفته تر و خطرناک‌تر میشن.

یکی از مهم‌ترین بخش‌های امنیت سایبری، آگاهی و آموزش خود و اطرافیانمون هست. همیشه به دنبال یادگیری روش‌های جدید امنیتی باشید و سعی کنید اطلاعاتتون رو به روز نگه دارید. حواستون به امنیت دیجیتال باشه، چون یک اشتباه کوچیک ممکنه خسارت بزرگی به بار بیاره!

در صورت هرگونه نیاز به مشاوره در زمینه امنیت سایبری، مشاوران حرفه ای ما در مرکز جامع مشاوره آنلاین الوکمک به صورت 24 ساعته آماده کمک رسانی به شما عزیزان هستن. امنیت شما، تخصص ماست!

مقالاتی که شاید بپسندید